Hoe ik ontdekte dat afscheidsfotografie – hoe gek ook – ook móói kan zijn

“Wil je blogs schrijven voor onze website afscheidsfotografen.nl?” Natuurlijk, maar waarom zou je foto’s maken van een uitvaart? Ik, Tabitha Poolen, mag fotografen en nabestaanden interviewen over hun ervaringen. Nou, ik kan je vertellen, er gaat een wereld voor me open. Na deze emotionele ontdekkingstocht trek ik mijn conclusie: foto’s maken bij afscheid nemen, kunnen veel moois brengen.

Foto’s helpen momenten herinneren

Het eerste interview dat ik heb voor Afscheidsfotografen.nl is met uitvaartverzorger Jacqueline Boschman. Ze vertelt me over Nancy, die onverwachts overlijdt, en haar echtgenoot Pieter. Tijdens het afscheid thuis ziet Jacqueline dat afscheidsfotograaf Marcel Kolenbrander met Pieter mee naar boven gaat. Marcel fotografeert een intiem moment dat Pieter heeft met Nancy, zonder dat Pieter daar iets van merkt. Dat blijkt later, want als hij de foto’s ziet dan beseft hij pas dat Marcel erbij was. Pieter vertelt Jacqueline dat dit moment hem enorm dierbaar is. De foto’s ervan staan nu in een met zorg samengesteld album dat Pieter zo nu en dan tevoorschijn haalt om terug te blikken.

 

Lees > Is een afscheidsfotograaf iets voor mij? 3 bijzondere ervaringen

Als ik Eva spreek, kom ik erachter dat een afscheidsfotograaf niet alleen tijdens een afscheid, maar ook ervoor herinneringen kan vastleggen. Eva’s moeder Annelies heeft een hersentumor en weet dat ze binnenkort overlijdt. De familie vraagt afscheidsfotograaf Jacqueline Dersjant om foto’s te maken van de periode van Annelies’ laatste levensfase. Eva: “achteraf weet je eigenlijk niet eens precies meer hoe die dagen voor en na het overlijden zijn geweest. Als ik nu foto’s zie van mijn vader die aan het koken is en mijn moeder op de achtergrond bij het raam, dat soort gewone situaties, die ga je snel vergeten. De foto’s helpen me herinneren.”

Lees > Laatste levensfase in foto’s: mooi om terug te kijken

 

Afscheidsfoto’s leveren een bijdrage aan omgaan met verlies

Het meest heftige, maar ook open gesprek, is met Anton en Jolinda. Zij verliezen hun babydochter Joëlle. In hun woonkamer hangt een foto waarin de voetjes van Joëlle op hun handen liggen. Maar de foto waar Jolinda nog het liefst naar kijkt, toont Joëlle met haar ouders die liefdevol naar haar kijken. “Voor mij geven de foto’s vooral een houvast. Ik denk nog dagelijks aan Joëlle en voel haar nog altijd bij me. De foto’s helpen me om te rouwen, te visualiseren hoe ze was”.

Lees > Wereldlichtjesdag: “We mogen onze kinderen niet vergeten”

Zeker bij jonge kinderen kunnen foto’s de herinnering aan dierbaren levend houden, leerde ik van de ervaringen van afscheidsfotograaf Louise van den Broek: “Ik focus op de warme en liefdevolle momenten, zodat kinderen bij het terugkijken ook die warme herinneringen vasthouden”. Louise maakt daarnaast foto’s die uitleggen wat er gebeurt. “Met kinderen over afscheid en de overledene blijven praten, draagt positief bij aan omgaan met verlies”.

Lees > Met foto’s kinderen betrekken bij afscheid

 

Ik wil een afscheidsreportage, maar hoe kies ik de juiste afscheidsfotograaf?

Er zijn zoveel verschillende fotografen met zoveel verschillende manieren van werken. Het allerbelangrijkste, heb ik inmiddels geleerd, is dat je als nabestaande een fotograaf zoekt die bij jouw familie past. Vergelijk fotografen op stijl van de fotografie, maar ook op persoonlijkheid van de fotograaf. Het kan helpen om een persoonlijk gesprek te hebben met de fotograaf om te kijken of er een klik is en of je je op je gemak voelt bij deze persoon. Dat is een tip van afscheidsfotograaf Ans Ketelaars, die ik spreek voor een blog over samenwerkende afscheidsfotografen. Ans zoekt altijd de verbinding en voert het liefst een voorgesprek in-real-life. “Dan weten de familieleden ook wie ze voor zich hebben en ben ik minder een vreemde”.

Lees > Samenwerking Afscheidsfotografen.nl

Bij Afscheidsfotografen.nl zijn op dit moment meer dan 20 fotografen aangesloten, verdeeld over het hele land en stuk voor stuk gespecialiseerd in afscheidsfotografie. Want let op: een professionele afscheidsfotograaf maakt het verschil tussen een kiekje en een waardevolle foto. Dat vertelt ook trouwfotograaf Floor die door vrienden gevraagd wordt om een afscheid te fotograferen. In afscheidsfotograaf Gwendolyn Pieters vindt Floor een sparring partner. “Afscheidsfoto’s maken; het is heel mooi, maar ik ben blij dat ik er niet bleu ben ingegaan. Afscheidsfotografie is een echt vak, je moet het niet lichtzinnig oppakken”. Daar kan ík me volledig bij aansluiten. De afscheidsfotografen die ik in de afgelopen tijd mocht spreken, zijn stuk voor stuk toppers. Ze hebben een passie voor het doorbreken van de taboe rond overlijden en willen echt iets betekenen voor het leven.

Lees > Is specialiseren in afscheidsfotografie iets voor mij?

Door: Tabitha Poolen

De verhalen in onze blogs hebben emotionele waarde voor de nabestaanden. Uit respect gebruiken we daarom niet altijd echte namen. De namen zijn wel bekend bij de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *