Is specialiseren in afscheidsfotografie iets voor mij?

De vraag die we in deze titel stellen, krijgt afscheidsfotograaf en coach Gwendolyn Pieters steeds vaker. “Er zijn twee soorten fotografen die zich dat afvragen. Regelmatig spreek ik fotografen die zich misschien willen specialiseren als afscheidsfotograaf. Maar steeds vaker kom ik in contact met fotografen die al uitvaarten in beeld brengen en twijfelen of het wel bij ze past”. Als winnaar van de Dutch Funeral Awards 2022 en opleider van afscheidsfotografen, weet Gwendolyn wel antwoord op die vraag. Hoewel het volgens haar voor iedereen anders is, deelt zij in deze blog een aantal belangrijke overdenkingen.

Iets toevoegen aan de uitvaartbranche

“Lekker veelzijdig, leuke creatieve manieren zet ze in en ze maakt prachtige foto’s. Gwendolyn is warm, heeft passie en kan haar verhaal goed vertellen”. Dat is wat de jury van de Dutch Funeral Awards zegt als Gwendolyn wint in de categorie fotografie. “Ja, toch wel een bekroning op mijn werk”, is haar reactie. “Wat ik er heel erg leuk aan vind, is dat het niet een prijs is voor de beste fotograaf of voor de beste foto, maar dat het een erkenning is voor wat je betekent binnen de branche. Dat je iets toevoegt aan de branche”.

Gwendolyn’s missie is om de taboe op de dood te doorbreken. Ze merkt dat die taboe echt nog vaak aanwezig is. Om dat voor elkaar te krijgen, maakt ze een podcast, is ze aangesloten bij Afscheidsfotografen.nl, heeft ze een online academie voor afscheidsfotografen en biedt ze coaching aan. “We richten niet alleen maar echt op het vak fotograaf, welke skills moet je hebben als uitvaartfotograaf en hoe werkt een uitvaart bijvoorbeeld. We hebben het ook heel erg over ondernemerschap. Dus wat voor soort ondernemer wil je zijn? Wat voor soort fotograaf wil je zijn? Wat voor klantbeleving wil je neerzetten? Maar ook: tegen welke belemmeringen loop je aan en welke drempels voel je? Die doorbreken met een stukje mindset en persoonlijke ontwikkeling, dat vind ik ook heel erg tof om te doen. Ik merk dat dat afscheidsfotografen veel brengt, in hun werk en in hun persoonlijke leven”.’

"Iets toevoegen, de taboe op de dood doorbreken en afscheidsfotografie op de kaart zetten"

Past het intieme en emotionele vak van afscheidsfotografie bij jou?

We weten allemaal hoe de afgelopen jaren zijn verlopen. Tijdens de coronaperiode en bijbehorende lockdowns, zakte het aantal bruiloften in. Veel fotografen zochten naar nieuwe manieren om toch brood op de plank te krijgen. “Maar gaan fotograferen bij uitvaarten omdat je een gat in de markt ziet, dat gaat ‘m niet worden. Ik zie best wel wat fotografen die sneuvelen na een switch van bruiloften naar uitvaarten”, zegt Gwendolyn.

Maar hoe komt dat dan? “Uitvaarten en afscheidsfotografie is een stuk emotioneler. Ik fotografeer een keer het afscheid van een meisje van 5. Alle intieme momenten. Nou, ik ben daarna goed van de kaart hoor. Veel afscheidsfotografen vertellen me dat ze bij of na een afscheid toch wel moeten huilen”. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en hebben sommige fotografen niet zo veel last van de emotionele kant van het werk. “Het is niet mijn verdriet, zeggen ze dan. Maar voor mij geldt dat ik betere foto’s maak als ik het wel laat binnenkomen. Ik maak echt een diepe connectie met mijn klanten. Het is belangrijk dat je er voor jezelf achter komt hoe jij met de emotionele kant van dit vak omgaat”.

Niet lichtzinnig oppakken

“Ik bied aan om de uitvaart van de 8-jarige zoon van vrienden te fotograferen. Zij vinden het een fijn idee als iemand die ze kennen dat doet, dus nemen ze mijn aanbod aan”. Floor fotografeert normaal bruiloften, gezinnen en ondernemers, maar vindt het belangrijk dat er foto’s gemaakt worden voor haar vrienden. “Iets wat ik vanuit respect naar de nabestaanden niet zomaar doe, niet zonder een goede voorbereiding”.

 In Gwendolyn vindt Floor een sparring partner. “Daar ben ik heel dankbaar voor. Het is al zo’n emotionele dag, maar anders word ik ook nog eens overvallen en overweldigd door wat er allemaal gebeurt. Gwendolyn geeft mij tips, do’s en dont’s, zodat ik weet wat ik kan verwachten”. Floor kijkt terug op een heftige, maar ook dankbare ervaring. “Het is heel mooi, maar ik ben blij dat ik er niet bleu ben ingegaan. Afscheidsfotografie is een specialisatie, een echt vak, je moet het niet lichtzinnig oppakken”.

Zoek een warm en veilig netwerk om ervaringen te delen zoals Afscheidsfotografen.nl.

Maar, zal een lezer zich misschien afvragen, hoe verwerk je de emotionele kant van afscheidsfotografie? Gwendolyn: “Hoe ik ermee omga, hoeft niet perse voor anderen te werken. Ik ben wat spiritueler aangelegd en vind mijn verwerking in ademsessies en koudwatertraining. 

Het is vooral belangrijk dat jij als mens kijkt naar wat bij jou past. Ik daag mijn coachees vooral uit om zelf te kijken hoe zij hun energie weer terugkrijgen”. Een warm en veilig netwerk van afscheidsfotografen kan daar ook bij helpen. Soms helpt het delen van ervaringen enorm bij verwerking van emoties.

Een afscheid is moeilijk te plannen

Een andere drempel die Gwendolyn tegenkomt bij fotografen die stoppen met afscheidsfotografie, is dat je nooit weet wanneer je een afscheid mag fotograferen. “Ik weet niet hoeveel ik komende maand ga verdienen. Want bruiloften kun je plannen, maar een afscheid niet. Die onzekerheid van inkomsten is niet voor iedereen weggelegd”.

Naast onzekere inkomsten, is plannen ook een belangrijk punt. Een uitvaartondernemer of een nabestaande verwacht dat je altijd beschikbaar bent als het nodig is. “De uitvaartondernemer wil op jou kunnen leunen, die heeft geen zin om te blijven rondvragen wie er beschikbaar is. Je kunt dus niet zeggen: sorry ik heb een bruiloft”. Dat is waarom alle plannen van Gwendolyn onder voorbehoud in haar agenda staan. “Dit interview ook, ik had afgebeld als ik een uitvaart had. Maar dat sociale aspect, dat moet je ook prettig vinden als je afscheidsfotograaf wilt worden”. Gwendolyn heeft een team van afscheidsfotografen die zij zelf opleidt. Ze kan dus altijd leveren, ook als een afscheid aan de andere kant van het land is. Bij Afscheidsfotografen.nl is die mogelijkheid er ook: via een spoedapp vinden fotografen, als dat echt nodig is, een passende vervangende afscheidsfotograaf.

Bij Afscheidsfotografen.nl heb je de zekerheid van een betrouwbare back-up bij onvoorziene omstandigheden.

Heb je vragen, neem dan eens contact op met Afscheidsfotografen.nl of kijk eens op onze pagina met opleidingen. Een andere optie is om het gewoon eens te proberen. “Maar dat is wel tricky, want een afscheid kun je niet overdoen. 

De belangen van nabestaanden moeten niet groot zijn. Zoek in je netwerk of bij uitvaartondernemers naar de mogelijkheid om eens te oefenen en wees daar dan ook open over. Zo kom je er misschien ook wel achter of je hart echt bij afscheidsfotografie ligt”.

Verlang je ernaar om afscheidsfoto’s te maken? Volg dan je hart.