Samenwerking Afscheidsfotografen.nl

De voordelen van
samenwerking

De fotografen die aangesloten zijn bij Afscheidsfotografen.nl zijn specialisten in afscheids- en uitvaartfotografie. Door samen te werken, is er altijd de zekerheid van een betrouwbare back-up bij onvoorziene omstandigheden.

Maak kennis met 3 afscheidsfotografen die zelf ervaren hoe prettig een groot netwerk van professionele afscheidsfotografen is.

BOY HAZES "JE VERTELT EEN VERHAAL"

Hij is een echte documentairefotograaf, Boy Hazes. Een album van 80-90 pagina’s is hem niet vreemd. “Je vertelt een verhaal van een afscheid. Dat red ik niet met een minder aantal beelden.” Via zijn website krijgt hij regelmatig aanvragen van mensen die zijn stijl van uitvaartfotografie waarderen. Dan is het soms best lastig om los te laten als hij zelf verhinderd is en een andere fotograaf moet vragen. “Ik doe het voor de familie, dat staat voorop. Ik wil dus dat de afscheidsreportage goed gaat. Dan vind ik het soms best moeilijk om een andere fotograaf te vragen, dat knaagt aan me. Maar ik kan het loslaten. Want de afscheidsfotografen die ik ken, weten wat ze doen.”

Gaat helemaal goedkomen
Dat loslaten lukt Boy als hij via Afscheidsfotografen.nl Esther vindt. Op dat moment heeft Boy alles geprobeerd, maar kan hij die week niet zelf een uitvaart fotograferen. Hij vraagt Esther zijn klus over te nemen. Haar woorden, in een appje, overtuigen hem dat hij de goede keuze heeft gemaakt: “Ik heb contact met de familie gehad. Het zijn hele lieve mensen, gaat helemaal goedkomen.” Dat zou hij zelf ook schrijven en dat geeft hem vertrouwen. Want afscheidsfotografie is niet alleen goed foto’s kunnen maken.
“30, 40 procent is misschien techniek. Maar afscheidsfotografie is zoveel meer dan dat. Je bent een aanspreekpunt voor de familie. Je wordt niet zomaar afscheidsfotograaf.”

De fotografen die bij Afscheidsfotografen.nl zijn aangesloten, zijn professionals. Professionals die weten waar een afscheid om draait: het maken van gedenkwaardige herinneringen die nabestaanden een heel leven met zich meedragen. Aandacht, liefde en betrokkenheid staan bij een afscheidsfotograaf voorop. “Dat wordt nog weleens vergeten. Maar gelukkig kan ik deze uitvaart met een gerust hart aan Esther overdragen.

HEIN ATHMER "AANDACHT, VERBONDENHEID EN LIEFDE"

Afscheidsfotograaf Hein Athmer

“Een kers op de taart” noemt Hein Athmer uitvaartfotografie. “Het is heel bijzonder om te mogen doen. Ik heb gemerkt dat het mensen veel troost kan bieden.” Hein fotografeert sinds een jaar of 10 professioneel en rolt bijna toevallig de afscheidsfotografie in. “Iemand uit de straat is overleden en vraagt mij de uitvaart te fotograferen. Ik kom uiteindelijk met mooi beeld terug.” Hein specialiseert zich vanaf dat moment als afscheidsfotograaf. “Ik zoek altijd naar aandacht, verbondenheid en de liefde in mijn foto’s. Ik probeer, door de schil van verdriet heen, beelden van de uitvaart te maken. Je beweegt mee met wat er gebeurt en je wilt de loop der zaken niet beïnvloeden. Als afscheidsfotograaf ben je er wel, maar mensen merken je vaak niet op. En toch maak je altijd heel aansprekend beeld.”
Spoedapp met ervaring
Een afscheid komt vaak onverwachts en dan moet je als afscheidsfotograaf op korte termijn beschikbaar zijn. Zodoende krijgt Hein ook als hij op vakantie is weleens een telefoontje met de vraag of hij een afscheid wil vastleggen. “We hebben een spoedapp van Afscheidsfotografen.nl met zo’n 20 fotografen. Zelf heb ik daaruit al meerdere families kunnen voorzien. Voor mij is het ook een stukje zekerheid, om altijd een back-up te hebben mocht ik niet beschikbaar zijn of mocht mij plotseling iets overkomen. Ik gooi het in de groepsapp en dan is de kans groot dat iemand anders inspringt.” Bij de fotografen in de spoedapp weet Hein: ze hebben ervaring en zijn professionele afscheidsfotografen. “Met een kwaliteitsstempel. Die kan ik wel voor een boodschap sturen, daar heb ik alle vertrouwen in.” Waar Hein altijd wel naar kijkt bij een overdracht, is of de betreffende fotograaf past bij de uitvaart en bij de familie. “Ik koppelde een keer Ellen aan een familie. Later krijg ik terug: joh helemaal fijn. We hebben niet alleen mooie foto’s, er was ook een goede klik met Ellen. Nou, dan ben ik tevreden.”

ANS KETELAARS "FAMILIE LEREN KENNEN"

Van familieportretten tot bruiloften, van zwangerschappen tot bedrijfsreportages, Ans Ketelaars fotografeert eigenlijk alles wat los en vast zit. Maar op een gegeven moment komt ze in aanraking met afscheidsfotografie. “Hier haal ik zoveel meer voldoening uit, iets wat ik in de jaren hiervoor miste. Ik merk dat mensen zo dankbaar zijn voor het werk dat ik voor hun maak. Ik leg bijzondere herinneringen vast en het voelt soms bijna alsof je bij de familie hoort.” Ans is van zichzelf een gevoelsmens en een mensenmens, goede eigenschappen voor een afscheidsfotograaf. Ze zoekt de verbinding en voert het liefst een voorgesprek “in-real-life” of als het nodig is telefonisch. “Dan weten de familieleden ook wie ze voor zich hebben en ben ik minder een vreemde. Ik fotografeerde laatst een afscheid en word nu door dezelfde familie gevraagd om bij de asverstrooiing te zijn. Zo is voor hun het verhaal ook compleet tot het laatste moment.”

Samen foto’s maken vanuit verschillende hoeken
Als fotograaf zoekt Ans regelmatig de samenwerking op. “Ik zoek soortgelijken, mensen die hetzelfde voelen en willen en mijn manier van werken hebben. Als ik samen met een andere fotograaf een uitvaart fotografeer, dan moet het beeldmateriaal nagenoeg overeenkomen.” Zo fotografeert Ans samen met Evelien een uitvaart van een bekend persoon. “Op meerdere locaties. Ik kan mezelf niet splitsen, dus assisteert Evelien mij. De uitvaart is groots, met erehagen waarbij ik mijn drone gebruik om mooie beelden te maken vanuit de lucht. In overleg kunnen we zo samen vanuit diverse standpunten het beeldverhaal compleet maken.”

Vervangen als collega
Andersom kan het ook: als Evelien niet kan dan neemt Ans van haar over. Toen Evelien een langere tijd revalideerde, viel Ans meerdere malen voor haar in. “Maar dan wel vanuit haar naam, niet vanuit mijn eigen naam. We zijn niet elkaars concurrenten, maar echt collega’s. We staan allemaal voor het belangrijke werk dat we doen en zijn er om elkaar te helpen of te ondersteunen. Of ik nu foto’s maak of iemand anders dat doet, het gaat om ons materiaal, de herinneringsbeelden die van waarde zijn voor de nabestaanden. Dat is voor mij het allerbelangrijkst.”


Ben jij afscheidsfotograaf en wil je je aanmelden bij Afscheidsfotografen.nl? Als specialisten staan wij garant voor de professionaliteit van ons netwerk en de kwaliteit van ons werk. Kijk hier of je voldoet aan ons profiel en sluit je aan.