Afscheidsfotografen
Opleidingen

Introductie opleidingen

Fotograaf en afscheidsfotograaf zijn geen beschermde beroepen.  Er is geen speciale opleiding vereist en een erkend diploma of keurmerk is meestal door de opleider zelf afgegeven en dus niet onafhankelijk. Voorzover wij weten is er ook geen uitvaartondernemer die vraagt naar een diploma. Toch kan het heel fijn zijn om meer te leren over dit mooie vak. Want afscheidsfotografie is een vak op zich en zeker niet iets dat je er zomaar even bij doet.

Afscheidsfotografie vraagt namelijk veel meer dan alleen fotografisch vakmanschap. Het is van belang dat je je kunt inleven in de emoties van de nabestaanden. Dat je kennis hebt van de uitvaartbranche en de bijbehorende do’s en don’ts. Je hebt inzicht nodig in de cruciale momenten van een afscheid. 

Daarnaast dienen afscheidsfotografen uitermate geduldig te zijn en te beschikken over een flexibele en dienstbare houding en een grote mate van creativiteit.

Een aantal onze leden geeft opleidingen / trainingen om fotografen te helpen zich te bekwamen in dit mooie vakgebied

Alle opleidingen zijn verschillend. Kijk daarom goed naar wat je aanspreekt en welke opleiding jouw specifieke vragen of uitdagingen behandelt. De een gaat meer in op de kennis rondom uitvaartrituelen, de ander weer meer op de markt of hoe je een verhaal kunt vertellen in een foto.  Er zijn workshops van een dag, masterclasses van een paar dagen of een heel jaartraject. 

De meeste trainingen van onze fotografen komen in aanmerking voor een PPO-subsidie van het Ministerie van Onderwijs en Cultuurwetenschappen. Vraag de trainer om meer informatie.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de fotografen die de opleidingen aanbieden. Ze beantwoorden je vragen met plezier. Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Jacqueline Dersjant

JACQUELINE BIEDT DE VOLGENDE opleidingen AAN

Naast een Full Monty traject biedt Jacqueline ook 1-op-1 mentoring of coaching aan rondom documentaire afscheidsfotografie (laatste levensfase, Alzheimer, uitvaart). In overleg met jou zoekt zij naar een invulling die voor jou interessant is.
Zowel de 1-op-1 training als de Full Monty Workshop komt in aanmerking voor subsidie door het Ministerie van Onderwijs en Cultuurwetenschappen (Werktuig PPO).
Jacqueline is eigenaar van de Full Monty Workshop: de meest intensieve, complete en persoonlijke jaaropleiding voor fotografen die meer documentair en verhalend willen gaan werken en hoger niveau willen bereiken.

Voor afscheidsfotografen start er in het voorjaar van 2024 een nieuw traject.
louise van den Broek
louise van den Broeklouise.vandenbroek
Lees verder
"Hoewel mijn foto’s echt niet slecht waren, waren veel van mijn echt goede beelden gelukstreffers. Ik was vooral bezig met zoveel mogelijk vastleggen in plaats van daadwerkelijk nadenken over wat ik nou eigenlijk wilde vertellen. Tijdens de full monty workshop heeft Jacqueline mij echt inzicht gegeven in waar ik mee bezig was en hoe ik een verhaal nog beter in beeld kon brengen. Daardoor heb ik veel meer rust gekregen en ben ik mij veel beter bewust van wat voor beeld ik wil maken. Dat ik als gevolg van dat proces (en veel sparren met Jacqueline) met een serie de shortlist van de zilveren camera 2018 heb gehaald, was echt de kers op de taart. ”
Jill Streeefland
Jill Streeefland@jill_streefland_fotografie
Lees verder
''Jacqueline luistert, stelt treffende vragen en leert je om anders te kijken naar beelden en verhalen die je kan vertellen met beeld'' In 2017 leerde ik Jacqueline kennen als coach van de Full Monty opleiding die ik destijds volgde. Voor mij heeft Jacqueline een hele belangrijke rol gespeeld in mijn ontwikkeling als fotograaf. Door Jacqueline ben ik breder gaan kijken en creatiever geworden. Het is een proces wat nu nog steeds gaande is en waar ik haar enorm dankbaar voor ben. Ze is betrokken en heeft mij altijd het gevoel gegeven voor het best mogelijke resultaat te gaan en daar bijt ze zich dan ook in vast.
Daphne van Groeningen
Daphne van Groeningen
Lees verder
''Jacqueline is een enorm toegewijde mentor. Ze neemt uitgebreid de tijd voor je wanneer je haar feedback wilt. Ze gaat de diepte met je in, is gefocust en komt met verfrissende ideeën. Elke keer voor mij weer een eye opener als ik met haar een sessie heb gehad. ''
Vorige
Volgende

Gwendolyn Pieters

GWENDOLYN BIEDT DE VOLGENDE opleidingen AAN

Jump start “online opleiding tot afscheidsfotograaf”
In deze online opleiding deelt Gwendolyn je al haar kennis en ervaring als afscheidsfotograaf (8+ jaren). Van de laatste levensfase tot uitvaartfotografie, van het vaststellen van je prijzen tot marketing en alles wat je nog maar meer kan bedenken.
In maar liefst 11 modules en 4 bonus modules kan je geheel op eigen tempo deze kennis tot je nemen. Daarnaast ontvang je ook nog enkele unieke downloads als bonus.
VIP Opleiding tot afscheidsfotograaf
Een unieke kans. In deze VIP editie volg je niet alleen de volledige opleiding tot afscheidsfotograaf, maar ontvang je ook persoonlijke coaching van Gwendolyn én brengt ze een groep samen die je tot een hoger level gaat brengen. Verder wordt dit traject afgesloten met een prachtige en inspirerende uitvaart in Scene. Kortom, in dit 5 maanden traject komt alles bij elkaar.
Diverse Masterclasses
Naast bovenstaande complete opleidingen biedt Gwendolyn ook een aantal inspirerende Masterclasses die je kunt aanschaffen en direct kunt bekijken. Denk hierbij aan “doelen stellen met Human Design” of “Menselijke Marketing voor Afscheidsfotografen”.
Monique Bonnema
Monique Bonnema@moniquebonnemafotografie
Lees verder
"De cursus is een goede manier om kennis te maken met het vak afscheidsfotografie! Wat er allemaal bij komt kijken en met welke partijen je betrokken bent. Gwendolyn verteld heel gepassioneerd over het reilen en zeilen binnen deze branche. Een aanrader om mee te beginnen! Heeft het je interesse gewekt dan zal ik zeker de volgende stap naar de 1 op 1 cursus zetten. De 1 op 1 geeft nog meer diepgang en kennis.”
Reneta Pit
Reneta Pit@renate_pit_photography
Lees verder
"Ik volg bij Gwendolyn traject tot de afscheidsfotograaf en vanuit Friesland rijdt ik naar Zeeland. Dat zegt denk ik al wat, ik ben overtuigd dat Gwendolyn één van de betere misschien wel de beste is in haar vak. Ik wil ontzettend graag van haar leren en ik leer ontzettend veel, over mezelf, over het bedrijf, over rouw, alle kanten van van het vak worden belicht en wordt je in meegenomen. Lijntjes zijn erg kort, WhatsApp bij nood, een zeer prettige facebookgroep met de andere dames die ook in het traject zitten, Skype sessies. Ja het is gewoon echt een heel compleet plaatje.”
Nicky Paans
Nicky Paans @nicky_van_someren_paans
Lees verder
"In een mum van tijd weet Gwendolyn je te pakken met haar passie voor dit vak. Ze verteld open en eerlijk, maar ook heel veel informatie. Soms ondertussen haar foto's als onderstreping. Zien is voelen, weten en ervaren. Ik raad iedere beginnend afscheidsfotograaf aan dit te doen.”
Vorige
Volgende

Dupho Afscheid

VERZORGING THEMADAGEN AFSCHEID

In overleg met jou kunnen wij  een compleet programma verzorgen rondom afscheid. Wij hebben een groot netwerk met experts en volop ervaring met het organiseren van events.

Onze fotografen geven ook graag een lezing op jouw event.