Afscheidsfotografen.nl werkt mee aan thematentoonstelling ‘Een Lekkere Dood’

Wat eten we eigenlijk bij afscheid en rouw? Dat is de vraag die centraal staat in de nieuwe thematentoonstelling bij Museum Tot Zover. Een aantal fotografen die zijn aangesloten bij afscheidsfotografen.nl werken mee aan de thematentoonstelling ‘Een Lekkere Dood’ welke vanaf 9 juni 2023 te zien is bij Museum Tot Zover

Een lekkere dood

Koffie met cake? Of toch wat anders? 

Koffie, cake, bitterballen of halva? We eten en drinken wat af bij een uitvaart. Nederland heeft een rijke culinaire traditie tijdens uitvaarten. Niet alleen nu maar ook in het verleden. Denk aan de krakelingen, het loofbier en de koffietafels. Rondom het sterven is eten ‘van groot belang’. Samen eten is werken aan verbinding, het geeft troost over de grenzen van het leven heen. Een zoete lekkerij is een noodzakelijke opkikker en biedt een kleine verzachting voor verdriet. Het gaat ook over symboliek en identiteit. Bij bepaalde gerechten, smaken of geuren kun je ook jaren later nog terugdenken aan een gestorven dierbare: “Dat vond hij/zij zo lekker”.

Méér dan cake

Vanaf 9 juni laat de tentoonstelling Een Lekkere Dood je zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. En ja, dat is óók met het bekende plakje cake. Afscheidsfotografen tonen foto’s van voedsel tijdens een uitvaart en kunstenaars geven hun visie met kunstwerken. Denk daarbij aan een muur van Afghaanse halva en een koffie- en cakefontein. Er zijn vele activiteiten in een toegankelijk, kleurrijk en smakelijk geheel, die bovendien prettig verteerbaar is voor een brede doelgroep.

Het werk van fotografen van afscheidsfotografen.nl is ruimschoots aanwezig

Onze fotografen leggen tijdens een afscheid alles vast. Van de grootste overzichten tot kleinste details. En ook wat er tijdens een afscheid wordt gegeten komt op de foto als herinnering voor later. Families hebben hier jaren later namelijk vaak geen herinneringen meer aan maar zullen, dankzij de foto’s, nog weten wat er gegeten is. 

Een lekkere dood

Zes fotografen van afscheidsfotografen.nl werken mee

Hein Athmer, Boy Hazes, Jacqueline Dersjant, Hazel Ling, Annemieke Nierop en Gwendolyn Pieters werken mee aan deze tentoonstelling door hun foto’s ter beschikking te stellen welke worden getoond. Een bezoek aan deze tentoonstelling is een heuse aanrader: het geeft aan de bezoeker een heel ander beeld van de dood, namelijk Een Lekkere Dood!

De Thematenstoonstelling ‘Een Lekkere Dood‘ is vanaf 9 juni 2023 tot 11 februari 2024 te bekijken in Museum Tot Zover aan de Kruislaan in Amsterdam.

 
 

 

Een lekkere dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *