Afscheidsfotograaf Lucie; op zoek naar het pure van de mens, echte emotie en oprechte liefde.

LUCIE van den oever

Hoe ben je begonnen met afscheidsfotografie en wat inspireerde je om deze carrière te kiezen?

Meer dan 15 jaar geleden ben ik uit liefde voor fotografie begonnen aan een studie bij de fotoschool in Amsterdam, helaas heb ik deze niet afgemaakt.

Nog te jong, teveel andere interessante dingen om te doen en dus niet de volledige focus. Ik koos voor een ander creatief beroep en besloot om de wereld te bekijken. Dat was een prachtige tijd en heb ik ontzettend veel mooie leermomenten gehad, ontdekt en meegemaakt. Wel ben ik die hele periode blijven fotograferen want daar heeft altijd mijn hart gelegen.

Zo is mijn zoektocht begonnen, naar het pure van de mens, echte emotie en oprechte liefde. Al deze aspecten kun je vinden in afscheidsfotografie.

Wat kan je je zelf nog herinneren over de allereerste keer en hoe dat was (en wanneer)?

Omdat ik het meest leer door ervaring op te doen, werkt het het beste voor mij om “het” maar gewoon te doen. Daarom heb ik tijdens de leerzame opleiding tot documentair afscheidsfotograaf al mijn eerste afscheid mogen vastleggen, daar ben ik nog steeds heel trots op. En heel erg dankbaar, omdat de familie mij toeliet. Maar met zekerheid en oprechte interesse en kennis kom je een heel eind. Na het leveren van het waardevolle afscheidsdocument heb ik hele mooie woorden en complimenten ontvangen en wist ik dat ik op de goede weg in zat. 

HOE bereid je je voor als fotograaf en wat zijn de overwegingen die je maakt?

De voorbereidingen die ik tref zijn zeer nauwkeurig. Voordat ik op locatie aanwezig ben check ik de route die ik het best kan nemen, vanaf het huisadres via de locatie waar de dienst plaats zal vinden tot aan het crematorium of begraafplaats. Vaak loop ik de route de dag ervoor een keer of pak ik de auto zodat ik precies weet waar er wegwerkzaamheden zijn of ander oponthoud. Daarnaast neem ik de overlijdensadvertentie goed door, er is meestal voldoende informatie te vinden in deze liefdevolle tekst. Natuurlijk spreek ik met de uitvaartbegeleiding de dag van het afscheid door en ontvang ik het draaiboek die ik echt heel vaak doorlees. 

Alles moet perfect zijn, ik mag onderdeel zijn van een speciale gebeurtenis en wil de familie het allerbeste geven.

Mijn apparatuur is opgeladen, schoon en ik heb 3 volle batterijen mee. Als er een leuk feestje is de avond voor een opdracht dan sla ik die over want ik wil fris zijn en mij volledig focussen op mijn werk. 

Altijd denk ik, deze momenten kunnen nooit meer over, dus ik geef al mijn liefde en kunde om het extra paar ogen te zijn die kunnen vastleggen wat voor altijd gezien mag worden.

Ik vergeet te vertellen, ik moet altijd op korte termijn oppas regelen voor mijn twee zoontjes van 4 en 1,5 jaar oud. Gelukkig kan ik altijd rekenen op mijn vriend en familie omdat ook zij weten van hoeveel waarde een afscheidsdocument kan zijn.

Welke soorten foto’s maak je en hoe selecteer je de beste momenten

De meest indrukwekkende vorm van beeld maken is voor mijn documentaire fotografie, verhalende fotografie. Ik vertel het laatste hoofdstuk van een dierbaar overledene.

En in de tijd dat ik werkzaam ben als documentair afscheidsfotograaf heb ik veel afscheidsceremonies in beeld mogen brengen.

Wat mij zo raakt is dat ik snel deel uitmaak van liefhebbende families want ik voel met ze mee. Ik voel de pure connectie, het verdriet en het gemis maar vooral de liefde.

En vanuit dat gevoel, echtheid, daarop selecteer in de beelden. Iedere foto moet een klein verhaaltje.

Tijdens een afscheid doe ik er alles aan om beelden vast te leggen waar alle emoties in terugkomen. 

Het afscheidsdocument is echt een dankbetuiging aan hoe iemand is, was en altijd zal zijn. Het is een naslagwerk voor nabestaanden en alle generaties die nog volgen. Vol van betekenis voor eventuele herbeleving, verwerking of uiting van trots.

Wat zijn uitdagende aspecten en hoe ga je ermee om?

De meeste uitdaging zit hem voor mij in emotie. En dat kan elk of ieders gevoel zijn. Natuurlijk die van de mooie families die een geliefde moeten missen maar ook zeker die van mij. Als ik thuis kom na een bewogen dag vol ontroering, warmte, herinnering en hartepijn ben ik heel erg blij om mijn gezin weer in mijn armen te drukken. Dan kijk ik naar de ondergaande zon en weet ik dat iemand deze na vandaag nooit meer onder ziet gaan, dat de wereld gewoon doordraait met of zonder jou. Ik bedenk mij dat wij als mens heel nietig zijn en we, zoals zo vaak verteld, we echt intens van onze tijd op aarde moeten genieten. 

Maar ik ben vooral dankbaar.

Dankbaar omdat ik iets voor een ander kan betekenen. Liefde, in een kleine vorm, binnen mijn gezin en familie. Soms groots, voor ieder ander. Iets geven, iemand iets gunnen of delen wat op dat moment mogelijk is. Dat is voor mij erg belangrijk. Er zijn voor elkaar!

Ik ga ervan uit dat de meeste mensen zo in het leven staan. Naar mijn idee zijn we allemaal geboren met als doel om geluk te vinden en daarom is een mensenleven ongelofelijk veel waard. Het leven, met al zijn pieken en dalen. Het leven, met gewin maar helaas ook verlies. Een verlies mag niet vergeten worden, omdat de liefde er voor altijd is. 

Hoe geloof je dat afscheidsfotografie kan bijdragen aan het rouwproces van nabestaanden en welke feedback heb je ontvangen van klanten over de impact van jouw werk?

Oh, ik heb zoveel mooie woorden en daden ontvangen van nabestaanden. Wat ik vaak hoor is hoe trots ze zijn op wat ze nog hebben kunnen doen voor degeen waar ze zo van hielden, dat ze echt samen zijn geweest. Die verbinding hebben ze terug kunnen zien via de gemaakte foto’s. Maar wat het allermooiste is, is de band die na een opdracht vaak blijvend is. 

En dat voel ik ook enorm, zij lieten mij toe tijdens de meest intieme en doordringende momenten van hun leven.

Ik mocht naast ze staan en bij ze zijn en die verbondenheid zal ik voor altijd bij me dragen. Regelmatig kom ik opdrachtgevers tegen op een verjaardag, op straat of op een feestje. Dan praten we liefdevol of dansen we en heffen het glas. 

Ik heb gezien door de zoeker van mijn camera wat zij hebben meegemaakt en dat is ontzettend speciaal. 

 

Een afscheid is waarschijnlijk een van de meest emotionele en intense gebeurtenis in het leven en ik mag van dit moment een waardevolle herinnering maken. 

De beelden kunnen je helpen om na de uitvaart met anderen te praten over het verlies van een dierbare.

Het kan veel steun bieden aan nabestaanden die helaas niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn.

Afscheidsfotografie kan ook ontzettend belangrijk zijn voor kinderen. Vaak stellen zij de rouw uit. Door middel van liefdevolle foto’s kun je makkelijker met hen praten over de gebeurtenis en samen mooie herinneringen ophalen wanneer zij eraan toe zijn. Ook is het fijn als nabestaanden er die dag echt bij zijn en zich samen kunnen concentreren op het laatste samenzijn en elkaar. 

De aanwezige liefde bij een uitvaart kan troostend zijn en helend werken tijden het rouwproces en dit zie je terug in een in liefdevolle en pure beelden. 

Hoe kan de technologie en het digitale tijdperk van invloed zijn op afscheidsfotografie? En hoe denk je dat dit de toekomst van het vak zal beïnvloeden?

De technologie anno 2023 is heel goed, dat zie je terug in de camera maar ook in de beeldbewerking. Zoveel mogelijkheden om de gemaakte foto’s nog mooier te maken en het versturen via een prachtig digitaal album is er daar ook één van. Zelf werk ik veel met instagram om de wereld te laten zien en weten dat er mogelijkheid is voor de keuze voor een fotograaf tijdens een afscheid. Via dit kanaal kom ik met heel veel mensen in aanraking waar ik van kan leren, zoals medefotografen of personen uit de uitvaartbranche. 

Wat zijn enkele belangrijke adviezen die je zou geven aan mensen die overwegen om afscheidsfotografie te gebruiken of om zelf afscheidsfotograaf te worden?

Ik denk dat ik hierboven al redelijk wat heb kunnen vertellen over afscheidsfotografie en ik zou er nog vele bladzijden mee kunnen vullen maar het beste advies voor degene die twijfelen of een fotograaf tijdens een afscheidsceremonie wel bij hen past is; laat het gewoon gebeuren, we geven alles wat we kunnen en zetten ons hele hart in om het mooiste resultaat te krijgen. En dat doen we omdat wijzelf geloven in de waarde ervan. 

Bekijk de persoonlijke pagina van afscheidsfotograaf Lucie van den Oever of volg haar op Instagram.
Vanzelfsprekend heeft ze ook een eigen website: After Life Afscheidsfotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *